Ιστορία

Το κτήμα δημιουργήθηκε το 1954 απο το Γεώργιο Λύτρα. Γεωπόνος στην Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών και στην οινοποιία ΚΑΜΠΑ. Σαν υπεύθυνος των αγροκτημάτων της Γεωπονικής Σχολής εγκατέστησε αμπελώνες στη Γιαλού Σπάτων όπως και στα κτήματα του Καμπά στην Μαντινεία της Αρκαδίας. Δημιούργησε το δικό του αμπελώνα στο ιδιόκτητο κτήμα στο Πικέρμι, θέλοντας να εφαρμόσει την εμπειρία και τις γνώσεις που είχε αποκτήσει. Διάλεξε την ποικιλία Σαββατιανό, ιστορική και κυρίαρχη στα Μεσόγεια, που διαμόρφωσε σε γραμμικό σχήμα.


Το 2002, ο Θόδωρος και ο Αναξαγόρας Λύτρας, παραλάβαμε από τον πατέρα μας τις τύχες του κτήματος μαζί με ότι μας δίδαξε, καθώς η καλλιέργεια ήταν αποκλειστικά οικογενειακή υπόθεση. Προχωρήσαμε άμεσα σε αναμπέλώση και στραφήκαμε αρχικά στην βιολογική και μετά από δύο χρόνια στην βιοδυναμική αμπελουργία.


Πολύτιμη ηταν και ειναι η συνεισφορά του οινολόγου μας, Πάνου Ζουμπούλη. Οι γνώσεις, η εμπειρία και κυρίως η αγάπη του για το αμπέλι, μας ενθάρρυνε να στοχεύουμε πάντα στην ποιότητα, με όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις στην παραγωγή του κρασιού.


Φιλοσοφία

Στόχος μας είναι να δημιουργούμε φυσικά κρασιά, προσπαθώντας να συντονιστούμε με τους ρυθμούς της φύσης και όχι το αντίθετο. Με αυτόν τον τρόπο , η Αττική γη φανερώνει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα της, ειδικά σε σχέση με την αμπελουργία. Βασικές προυποθέσεις είναι η χρήση μη χημικών προϊόντων για την φυτοπροστασία και η επιλογή ποικιλιών που δένουν αρμονικά με τον τόπο. Μελετούμε και εφαρμόζουμε παλιές παραδοσιακές πρακτικές, παράλληλα με τις δυνατότητες που μας προσφέρει ο σύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός.


“Not Just a Way

of Farming, But

a Way of Life”


Βιοδυναμικές

Πρακτικές

Για μας η βιοδυναμική πρακτική ήταν το εφαλτήριο για να εξευρενήσουμε νέους τρόπους καλλιέργειας και παραγωγής κρασιού απαλλαγμένους από τον σφιχτό εναγκαλλισμό της χημικής παρέμβασης, φυτοφάρμακα, χημικά λιπάσματα κτλ.

Λίγο μετά από τότε που φυτέψαμε τα νέα αμπέλια, ξεκινήσαμε και την εφαρμογή της βιοδυναμικής, άλλες φορές με επιτυχία και άλλες όχι.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία όμως, καταλάβαμε ότι το αμπέλι είναι ένας ζωντανός οργανισμός, ο οποίος επικοινωνεί με τον αμπελουργό του, με τα μέσα που διαθέτει. Η φροντίδα και η καλλιέργεια που του παρέχουμε είναι βασισμενες πάνω σε αυτήν την ιδέα.


“Not Just a Way of Farming, But a Way of Life”


Τα αμπελοτόπια μας

Το έδαφος και το μικροκλίμα λόγω της πυκνής βλάστησης και των νερών του γειτονικού ρέματος που έχει τρεχούμενο νερό ακόμη και το καλοκαίρι είναι μοναδικό για αμπελοκαλλιέργεια.


1. Μαλαγουζιά

Αμπελώνας 12 στρεμμάτων, που ξεχωρίζει για την ευρωστία και την βλαστικότητά του, η οποία όμως απαιτεί έλεγχο για να αποδώσει ποιοτικό καρπό.

Έτος φύτευσης 2005


2. Ασύρτικο

Αμπελώνας 4 στρεμμάτων, με αρκετά φτωχό έδαφος, κυρίως ασβεστολιθικό. Μικρή παραγωγή αλλά δίνει σταφύλια με υψηλή οξύτητα.

Έτος φύτευσης 2005


3. Συράχ

Αμπελώνας 4.5 στρεμμάτων με έδαφος αμμοπηλώδες. Ο προσανατολισμός του, προσφέρει άπλετο ηλιακό φως την αυγή και τη δύση. ( Ανατολή-Δύση). Είναι στο υψηλότερο σημείο του κτήματος και η παραγωγή του δεν ξεπερνάει τα 400 κιλα το στρέμμα. Σχετικά πυκνή φύτευση για αμπελώνα της Αττικής, πολύ προσεγμένη βιολογική βιοδυναμική καλλιέργεια μας δίνουν μικρή στρεμματική απόδοση αλλά σταφύλια μικρόρωγα με μοναδική συμπύκνωση και φρούτο

Έτος φύτευσης 2005